Wykazik
EYUIOA: Wykaż, że (2n+2)−cyfrowa liczba 11...122...25 (n jedynek i 2n+1 dwójek) jest kwadratem liczby
naturalnej dla dowolnego n.
Jak się w ogóle za to zabrać?
29 sty 10:47
EYUIOA: zauważyłem, że dla kolejnych n liczbą której kwadratem jest podane w zadaniu wyrażenie ma
postać 33...35 (n trójek). Czy to jakoś mnie może przybliżyć do rozwiązania?
29 sty 10:59
EYUIOA: refresh
29 sty 11:19
wmboczek: możesz udowodnić swoje rozumowanie indukcyjnie
inna metoda − rozpisać 11...1 i 22...2 jako sumy ciągów geometrycznych z q=10
da się zwinąć wyniki do postaci (10n+1+5)2/9
29 sty 11:21
EYUIOA: wmboczek, mógłbyś troszkę przedstawić jak zrobić te sumy ciągów?
29 sty 12:26
wmboczek: 11111=1+10+100+1000+10000=1*(1−105)/(1−10)
29 sty 17:03