| L(x) | ||
nie da się go przedstawić w postaci lnx= | dla x>0 gdzie L oraz M to wielomiany | |
| M(x) |
| L(x) | ||
zatem | w punkcie x=0 ma nieciągłość drugiego stopnia | |
| M(x) |
| L(x) | ||
wtedy xnlnx= | ||
| N(x) |
| K(x) | ||
gdyby m>n to byłoby limx→0+ xm−n | = 0 w przypadku gdy m=n byłoby | |
| N(x) |
| K(x) | K(0) | |||
limx→0+ | = | , granice są skończone zatem musi być m<n | ||
| N(x) | N(0) |
| K(x) | ||
zatem xn−mlnx = | ||
| N(x) |
| K(x) | K(0) | |||
więc limx→0+ | = | ≠ 0 oraz limx→0+ xn−mlnx = 0 | ||
| N(x) | M(0) |