Zadanie z ubiegłej olimpiady o diament AGH
Ech, te logarytmy....: log
x(x
2−5/2x+1)−2<0
Nawet nie wiem od czego zacząć

Ktoś pomoże?
29 sty 01:55
Adamm: od dziedziny
potem rozpisz na przypadek kiedy x<1 a kiedy x>1
29 sty 01:57
Ech, te logarytmy....: czyli x≠1 ∧ (x2−5/2x+1)>0
Δ=9/4
√Δ=3/2
x1=−2 x2=−1/2
x∊(−∞, −2)∪(−1/2, ∞) − {1}
w porządku? czy coś namieszałem?
29 sty 02:08
Ech, te logarytmy....: i mówiąc "rozpisz na przypadek" co masz na myśli? co rozpisać?
29 sty 02:16
Adamm: przy liczeniu nierówności logarytmicznej zmieniamy znak w zależności od podstawy
29 sty 02:26
Ech, te logarytmy....: ale jak miałbym tu opuścić ten logarytm?
29 sty 08:10
Ech, te logarytmy....: ktoś? coś?
29 sty 10:43
29 sty 10:46
EYUIOA: Dziękuję, nie wiedziałem jak nawet wyszukać zapytanie. Jakoś już sobie poradzę
29 sty 10:48