macierze
Dawid: w zależności od parametrów a,b rozwiąż układy równań:
3x − 2y + z = b
5x − 8y + 9z = 3
2x + y + az = −1
nie za bardzo wiem jak się za to zabrać
29 sty 01:34
Adamm: bardzo łatwo można to rozwiązać metodą wyznaczników
29 sty 01:35
Dawid: Dzięki za odpowiedź. Wychodzi na to, że aby układ miał jedno rozwiązanie to a≠−3. Co dalej
zrobić?
Dodatkowo: "w przypadku, gdy układ ma dokladnie jedno rozwiazanie, znajdz je."
29 sty 11:43
Adamm: W=−14a−42
żeby był oznaczony W≠0 czyli a≠−3
dalej sprawdzasz kiedy jest oznaczony/sprzeczny
potem wyznaczasz x, y, z
29 sty 11:49
Adamm: nieoznaczony **
29 sty 11:50
Dawid: ok, ale skoro dla a≠−3 jest oznaczony, czyli ma jedno rozwiązanie, które muszę znaleźć to jaką
wartość mam podstawić za a?
29 sty 11:54
Adamm: nie masz podstawiać wartości, masz przedstawić rozwiązania
oczywiście będą różne w zależności od a, więc nie ma co kombinować
29 sty 11:56
Dawid: W=−14a−42
W
x=−8ab+13−9b−6a
| | −8ab+13−9b−6a | |
czyli mam napisać, że x = |
| ? |
| | −14a−42 | |
29 sty 12:04
Adamm: tak
29 sty 12:05