Rozwiąż całkę stosując podstawienie
xyz:
29 sty 00:49
Adamm: | | 1 | | x | |
(ln(x+√1+x2))'= |
| *(1+ |
| ) = |
| | x+√1+x2 | | √1+x2 | |
| | √1+x2+x | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | x√1+x2+1+x2 | | √1+x2 | |
29 sty 00:58
Adamm: t=ln(x+
√1+x2)
e
t=x+
√1+x2
e
t−x=
√1+x2
e
2t−2xe
t+x
2=1+x
2
e
2t−1=2xe
t
| | et−e−t | | et+e−t | | et+e−t | |
∫ |
| *tdt = |
| *t−∫ |
| dt = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 sty 01:03
Adamm: t=asinh(x)
∫t*sinh(t)dt = t*cosh(t)−∫cosh(t)dt = t*cosh(t)−sinh(t)+c =
√x2+1*asinh(x)−x+c
29 sty 01:11
xyz: Dziękuję
29 sty 01:38
Mariusz:
Ty wymyśliłeś aby tę całkę liczyć stosując podstawienie
Znacznie lepiej liczyć ją przez części różniczkując logarytm
29 sty 07:28
xyz: Takie jest polecenie w zadaniu ;c. Muszę się zastosować.
30 sty 16:49