| 1+ 2i | 2 | 1 | ||||
z=( | )2 −( | )2 + | ||||
| 1+ i | 1−i | 2i |
| 1+2i | 1+2i | 1−i | 1 − i + 2i + 2 | i + 3 | |||||
= | * | = | = | ||||||
| 1+i | 1+i | 1−i | 1 + 1 | 2 |
| 1+2i | (i+3)2 | −1 + 6i + 9 | 8 + 6i | 3 | ||||||
( | )2 = | = | = | = 2 + | i | |||||
| 1+i | 4 | 4 | 4 | 2 |
| 2 | 2 | 1+i | 2 + 2i | ||||
= | * | = | = 1 + i | ||||
| 1−i | 1−i | 1+i | 2 |
| 2 | ||
( | )2 = (1+i)2 = 1 + 2i − 1 = 2i | |
| 1−i |
| 1 | 1 | i | i | 1 | |||||
= | * | = | = − | i | |||||
| 2i | 2i | i | −2 | 2 |
| 3 | 1 | |||
z = 2 + | i − 1 − i − | i = 1 − i | ||
| 2 | 2 |
| 3 | 1 | |||
a nie powinno być z=2+ | i −2i− | i=2−1 ? | ||
| 2 | 2 |