Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak było zrobione to zadanie <prosi>
Marta: Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć nie było mnie w szkole i nie wiem jak to liczyć ..
Układy równań: oznaczone, sprzeczne i nieoznaczone: jak oni to zrobili w szkole:
4x − y = 3
2x − 0,5y = 6
4 −1
−−− = −−−−−−
2 −0,5
2=2= 3/6
układ jest sprzeczny Nie rozumiem skąd się wzięło 2= 2 = 3/6
mógłby mi ktoś wytłumaczyć. Z góry dziękuję za pomoc.
16 sty 17:30
taa: bo tutaj wzięto współczynniki z obu równań. w 1. równaniu 4x − y = 3 przy x stoi 4 a przy
drugim 2x − 0,5y = 6 stoi 2 i zrobiono ułamek:
4/2
potem tak samo zrobiono z y i przyrównano do siebie
4/2= 2 −1/−0,5=2 czyli jest równe
ale zgodnie z tą metodą trzeba też przyrównać do siebie wyniki czyli 3 do 6. ale 3/6 nie jest
równe 2
rozumiesz?
16 sty 17:46
Marta: nie rozumiem
−1/−0,5=2
1 podzielić na o,5 to jest 0,5 to razy 2 to jest 4...
to 2 do 4 nie jest równe
16 sty 17:57
Marta: dzięki za pomoc już wiem jak to zrobić <3
; *
źle podzieliłam..xD
Dzięki wielkie <33.
16 sty 18:03