pochodna
Mariusz: Witam chcialbym sie dowiedziec czy jest jakis prostszy sposob na obliczenie pochodnej z tej
funkcji czy jedynie z liczbą e do potegi ln ..... i tak dalej. Tylko dość gluga wychodzi ta
pochodna
f(x)=(cos2xlnx)√x2−3x
28 sty 23:04
Adamm: y=(cos
2xlnx)
√x2−3x
lny=
√x2−3xln(cos
2xlnx)
| y' | | 2x−3 | | 1 | | cos2x | |
| = |
| ln(cos2xlnx)+ |
| (−sin(2x)lnx+ |
| )√x2−3x |
| y | | 2√x2−3x | | cos2xlnx | | x | |
| | 2x−3 | | 1 | |
y'=(cos2xlnx)√x2−3x( |
| ln(cos2xlnx)+ |
| ( |
| | 2√x2−3x | | cos2xlnx | |
| | cos2x | |
−sin(2x)lnx+ |
| )√x2−3x) |
| | x | |
28 sty 23:08
Adamm: czy było szybciej, pewnie nie
28 sty 23:09