Daria: Dana jest elipsa o równaniu 9x2 + 25y2 = 400. Znaleźć punkty na elipsie, dla których
odległość
od ogniska F2 (c, 0), c > 0, jest cztery razy większa od odległości od drugiego ogniska.
28 sty 22:26
g: | | x | | y | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = 1 a=20/3 b=4 |
| | 20/3 | | 4 | |
| | 4 | |
e2 = 1−(b/a)2 = 1 − ( |
| )2 = 1 − (3/5)2 = 16/25 e = 4/5 |
| | 20/3 | |
c = a*e = (20/3)*(4/5) = 16/3
suma odległości od punktu na elipsie do obu ognisk jest stała i równa 2a. jeśli jedna ma być
4 razy większa od drugiej, to ta większa jest równa d = (4/5)*2a = 8a/5 = 32/3
(x−c)
2+y
2 = d
2
y
2 = d
2−(x−c)
2 należy wstawić do równania elipsy i rozwiązać równanie kwadratowe na x.
29 sty 12:15