calka oznaczona
Jack: Obliczyc pole (ta czesc wewnatrz paraboli) ograniczone parabola
y2 = 6x oraz kołem (x−6)2 + y2 = 36
chodzi o calke oznaczona
28 sty 21:57
Jerzy:

Przecinają się w punkcie (6:6)
28 sty 22:03
Adamm:

zamieńmy x i y, nic to nie zmieni
| | x2 | |
mamy obliczyć pole między y= |
| a x2+(y−6)2=36 |
| | 6 | |
mamy punkty przecięcia dla x=−6 oraz x=6
P=∫
−66 √x2−36+6−x
2/6 dx
28 sty 22:05
Janek191:
28 sty 22:07
Adamm: można to było zrobić też na tym ułożeniu x, y co było
wtedy miałbyś 2∫06 x2/6 dx + 18π
28 sty 22:09
Jack: wlasnie tak liczylem jak Ty Adamm na zajeciach
tylko nie zamienialem ze y = x2/6 itd
tylko po prostu napisalem ze
skoro y2 = 6x to x = 1/6y2
natomiast rownanie okregu to byl maly problem bo
(x−6)2 = 36 − y2
x−6 = √36−y2 lub − √36−y2
i nie wiedzialem ktory przypadek wziac
wzialem √36−y2 ale odpowiedz wyszla mi bledna.
28 sty 22:09
Jack: i faktycznie od 0 do 6 z x2/6 bylaby znacznie prosta, ale na to nie wpadlem
28 sty 22:12
Adamm: pomyliłem się, nie z x2/6 tylko z √6x
28 sty 22:15
Jack: tak.
28 sty 22:22
Jack: btw. dzieki
28 sty 22:27