macierze
Dawid: Obliczyć rząd macierzy w zależności od p,k
k p 1
1 kp 1
1 p k
doszedłem do:
| | k | | 1 | |
mogę zrobić tak, że jesli: L− |
| =0 i k− |
| =0 wówczas rzA=2 a w pozostałych |
| | p | | k | |
przypadkach rząd macierzy będzie równy 3?
28 sty 21:57
Dawid: w tej macierzy podanej u samej góry to zamaist p ma być L
28 sty 21:57
jc:
p=0
k 1
1 1
1 k
k=1 rząd = 1
k≠1 rząd = 2
p≠0
k 1 1
1 k 1
1 1 k
k=1, rząd = 1
k=−2, rząd = 2
k≠1, −2, rząd = 3
28 sty 22:18
Dawid: w tej drugiej macierzy to podzieliłeś drugą kolumnę przez p?
28 sty 22:25
jc: Tak.
28 sty 22:40