zbiór wartości, funkcja
insomnia: Dobrze zrobiłam?
Wyznacz zbiór wartości f: f(x) = (x−2)(x − 4) + 6x
f(x) = (x2 − 4x − 2x + 8) + 6x
f(x) = (x2 = 6x + 8) + 6x
f(x) = x2 + 8
Δ = b2 − 4ac = 02 − 4 * 1 * 8 = 0 − 32 = −32
q= −Δ/4a = −32/4 = (−8)
ZW = ( −∞, −8>
28 sty 21:34
Adamm: zbiór wartości to <−8;∞)
bierze się to od razu z oczywistej nierówności x2≥0
28 sty 21:35
Jerzy:
Źle .. .po co Δ ?
wykres funkcji: f(x) = x2 + 4 , wykres funkci f(x) = x2 przesunięty o 4 do góry
28 sty 21:36
Jerzy:
Albo... fmin = f(0) = 8
28 sty 21:37