matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Mati:
Proszę o wytłumaczenie zadania Dobierz parametr a tak aby dana funkcja była ciągła f(x) 2x
2
−6x+4/x−2 , x≠2 3+a x=2
28 sty 21:12
Janek191:
2 x
2
− 6 x + 4 = 2*( x
2
− 3 x + 2) = 2*( x − 1)*(x − 2) więc f(x) = 2*( x − 1) = 2 x − 2 dla x ≠ 2 lim f(x) = 2 x→2 więc 3 + a = 2 ⇒ a = − 1 f(2) = 3 − 1 = 2
28 sty 23:16