Funkcja trygonometryczna
Michał: Wyznacz zbiór wartości funkcji f i oblicz, dla których argumentów ta funkcja przyjmuje wartość
1.
a) f(x) = sin4x + cos4x
Dochodzę do postaci f(x) = 1 − 2sin2x cos2x i nie wiem w jaki sposób zamienić to na sin
2x.
28 sty 21:12
Jerzy:
| | 1 | |
2sin2xcos2x = |
| (sin2x)2 |
| | 4 | |
28 sty 21:14
Jerzy:
| | 1 | |
Upss ... sin2xcos2x = |
| (sin2x)2 |
| | 4 | |
28 sty 21:16
Michał: Skąd dokładnie bierze się 14 i potęgowanie sin2x? Da się to jakoś rozpisać czy to jest po
prostu aksjomat do zapamiętania?
28 sty 21:18
Jerzy:
(sin2x)2 = (2sinxcosx)2 = 4sin2xcos2x
28 sty 21:19
Adamm: nie znasz znaczenia słowa aksjomat
sin(2x)=2sinxcosx
z tego to się bierze, jest to tożsamość
28 sty 21:20
Michał: Wiedziałem że sin(2x)=2sinxcosx, ale nie pomyślałem, że da się to w ten sposób wyprowadzić.
Dziękuję.
28 sty 21:21
Jerzy:
Aksjomat to pewnik, którego się nie dowodzi. Tożsamość można udowodnić..
28 sty 21:22
Adamm: aksjomat to to że na przykład dla każdej liczby rzeczywistej można znaleźć liczbę naturalną
od niej większą
aksjomat Archimedesa
28 sty 21:24
Adamm: dodatniej chyba tam było jeszcze
28 sty 21:24
Jerzy:
Przez dwa punkty przechodzi tylko jedna prosta, do której te punkty należą.
(1 aksjomat geometrii Euklidesowej)
28 sty 21:28
Adamm: w każdej dziedzinie matematyki są aksjomaty
może w logice ich nie ma
28 sty 21:29
Jerzy:
Szczerze...nie pamiętam
28 sty 21:31