ciag arytmetyczny
misiia: Wyznacz wartość x tak aby liczby w podanej kolejności tworzyły ciąg arytmetyczny 2x+1,
x2−2x+8, 4x+3
28 sty 20:50
Adamm: jeśli mają tworzyć ciąg arytmetyczny to x musi spełniać
i tak dalej
28 sty 20:52
Eta:
a,b,c −− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b=a+c
to w zadaniu : 2(x2−2x+8)= 2x+1+4x+3
teraz .........rozwiąż to równanie
28 sty 20:52
misiia: A skad wzielo sie te 2b=a+c ...?
28 sty 20:56
Adamm: zastanów się
ciąg arytmetyczny to ciąg dla którego każdy wyrazy różnią się o stałą zwaną różnicą
a
n+1−a
n=r, gdzie r to różnica
dla 3 kolejnych wyrazów, dla uproszczenia a
1, a
2, a
3 mamy
a
2=a
1+r oraz a
3=a
1+2r
| a1+a3 | | a1+a3 | | 2a1+2r | |
| = |
| = |
| =a1+r=a2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
zatem każde 3 kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego powinny spełniać tą równość
28 sty 20:58
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny
r= b−a i r= c−b
b−a=c−b ⇒ 2b=a+c
28 sty 21:04
misiia: Aaa juz rozumiem .
Wyszło mi 2x2−10x+13=0 tak ....?
28 sty 21:05
misiia: Sorry 2x2−10x+12=0
Δ=4
√Δ=2
28 sty 21:09
Eta:
2x2−10x+12=0 ⇒ x2−5x+6=0 ⇒ (x−2)(x−3)=0 ⇒ x=2 v x= 3
dla x=2 dla x=3
ciąg : 5,8,11 7,11,15
28 sty 21:12
misiia: Dziękuję bardzo 😊
28 sty 21:14
Eta:
28 sty 21:15