geometria analityczna
we dont talk anymore: napisz równanie okręgu majac dane A(0,1) B(3,4) C(4,0)
zrobiłem to tak
|OA|
2=|OB|
2
|OA|
2=|OC|
2
x
2+y
2−2y+1=x
2−6x+9+y
2−8y+16
6x+6y−24=0
x+y−4=0
x
2+y
2−2y+1=x
2−8x+16+y
2
8x−2y−15=0
{2x+2y−8=0
{8x−2y−15=0 //dodaje stronami
10x=23
x=2,3
co mam zle?
28 sty 20:46
we dont talk anymore: napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie mając dane A(0,1) B(3,4) C(4,0)
28 sty 20:56
Eta:
Sprawdź czy dobrze przepisałaś/eś dane ?
28 sty 21:08
we dont talk anymore: A(0,1) B(3,4) C(0,4)
pomyliłem się z danymi
28 sty 21:21
Krzysiek:

srodek okregu to wspolrzedne srodka odcinka AB
promien okregu to dlugosc odcinka AS
28 sty 21:28
we dont talk anymore: dzieki Krzysiek
28 sty 21:29
Eta:
28 sty 21:37