wielomiany
black_white: Wykaż,że jeśli dla dowolnego argumentu x należącego do R wielomian w spełnia
warunek w(x)=w(−x), to wielomian ten nie może być wielomianem trzeciego stopnia.
28 sty 20:45
Adamm: załóżmy że w(x)=ax3+bx2+cx+d przy czym a≠0, a, b, c, d∊ℛ oraz x∊ℛ
załóżmy również że dla każdego x mamy w(x)=w(−x)
ax3+bx2+cx+d=−ax3+bx2−cx+d
z własności wielomianów wiemy że musi być
a=−a ∧ b=b ∧ −c=c ∧ d=d ⇒ a=0 ∧ c=0
ponieważ założyliśmy że a≠0 to doszliśmy do sprzeczności,
wielomian nie może być 3 stopnia c. b. d. o.
28 sty 20:49
Adamm: dla każdego x∊ℛ **
28 sty 20:49
Adamm: chciałbym żeby ktoś sprawdził moją semantykę i może wypowiedział się nad tym dowodem
28 sty 20:51