Przekształcenia wykresów
Marlena: Męczę się z zadaniem ze zbioru maturalnego Nowej Ery :
Na rysunku poniżej przedstawiono wykres funkcji f, naszkicuj wykresy funckcji g(x)=|f(−x)| ( z
którym poradziłam sobie jako f(−x) −> |f(−x)|) oraz wykres h(x)=f(1−|x|).
Nie potrafię znaleźć odpowiedniej kolejności przekształceń, mimo tego, że funkcję h rozpisałam
jako h(x)=f{ −(|x|−1}
Proszę o jakieś wskazówki i z góry Dziękuję
28 sty 20:30
Omlet: jeśli nie podasz tego wykresu to nikt ci nie pomoże
28 sty 23:51
Eta:
h(x)=f(−|x|+1)
przesuń wykres f(x) o wektor [−1,0]
następnie część wykresu tylko po lewej stronie odbij względem osi OY na prawą
wykres h(x) −− obydwie te części
29 sty 13:39