funkcja kwadratowa
wojtek: mam takie pytanie
jak jest f. kwadraowa
ax2 +bx +c
to po wyliczyne delty jak są dwa miejsca zerowe to jest (x+x1)(x+x2)
a jak jest jedno miejsce zerowe (delta=0) to jaki jest wzor zeby otrzymać pierwotną funkcje
28 sty 19:58
Jerzy:
Dziwne pytanie...
f(x) = a(x − x1)(x − x2)
lub
f(x) = a(x − xo)2
28 sty 20:01
Eta:
Δ>0
f(x)= a(x−x1)(x−x2)
Δ=0
f(x)= a(x−x1)(x−x1)=a(x−x1)2
28 sty 20:02
wojtek: rozwiąż równanie
| | −2x2−8x−8 | |
po wyliczeniu wychodzi mi |
| |
| | (x+2)(x2−4) | |
delta tej f. kwadratowej to 0 i nie wiem jak to rozpisać
w odpowiedziach pisze, że równianie nei ma rozwiązań, czyli dobrze wszysko mam i skończone?
28 sty 20:02
wojtek: aa dobra dziękuje, równanie nie ma rozwiązań bo dziedzina to R / {−2; 2} a po obliczeniu
wychodzi, że x= −2
okej dzięki za pomoc
28 sty 20:05
Eta:
założenie x≠2 , x≠ −2
można pomnożyć równanie przez x2−4
x2−4+x(x−2)= 2x2 ⇒ 2x= −4 ⇒ x=−2 −−− sprzeczność z założeniem
odp: równanie jest sprzeczne
28 sty 20:06