pierwiastek wielomianu
Iviko: Mam wyznaczyć a
(2x − 3)(x − 3)(x − a)
Wymnożyłem wszystko
2x3 − 2ax2 − 9x2 + 9ax + 9x − 9a
I co teraz?
28 sty 19:45
Jerzy:
Nic nie zrobisz , bo nie ma równania.
28 sty 19:48
Iviko: do zera wszystko przyrównane
28 sty 19:52
Jerzy:
a = x
28 sty 19:53
Iviko: Jak to zrobiłeś?
28 sty 19:54
Jerzy:
a*b*c= 0 ⇔ a = 0 lub b = 0 lub c = 0
x − a = 0 ⇔ x = a
28 sty 19:57
28 sty 20:11
Jerzy:
Nie wyrywaj czegoś z treści innego zadania.
Ten "typ" porównał współczynniki wielomianów.
28 sty 20:14
Adamm: Iviko, nie rób sobie jaj, to jest forum zadankowe, nie forum "masz kawałek zadania,
radź sobie sam"
28 sty 20:19