matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągłość funkcji w punkcie
nexog:
Dobrać parametry a,b∊R tak, aby podane funkcje były ciągłe na R:
⎧
a
x
+1 dla x<−1
f(x)=
⎩
b−2x dla x≥−1
28 sty 19:26
Adamm:
a
lim
x→−1
−
+1 = 1−a
x
lim
x→−1
+
b−2x = b+2 1−a=b+2 b=−1−a dowolne a,b∊ℛ spełniające podaną zależność liniową są rozwiązaniem zadania
28 sty 19:30