Udowodnij, że liczba b=0.
Palpatine: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
b=√4+√7−√4−√7−√2
28 sty 19:13
===:
zatem:
4+√7−2√16−7+4−√7=2
8−6=2
2=2
28 sty 19:25
Palpatine: Nie rozumiem, czy mógłbyś trochę jaśniej mi to wytłumaczyć?
28 sty 19:34
Jerzy:
Przenieś √2 na prawo i podnieś obie strony do kwadratu.
28 sty 19:36
Palpatine: Teraz rozumiem, dziękuję za pomoc.
28 sty 19:37
Adamm: 0=√4+√7−√4−√7−√2 ⇔ √2=√4+√7−√4−√7
√4+√7−√4−√7>0 ⇔ 4+√7>4−√7 ⇔ √7>0 zatem możemy podnieść obustronnie do kwadratu
tak jak zrobił to ===
√2=√4+√7−√4−√7 ⇔ 2=4+√7−2√(4+√7)(4−√7)+4−√7 ⇔
⇔ 2=8−2√16−7 ⇔ 2=2
co jest prawdziwe jako tożsamość
stąd mamy b=√4+√7−√4−√7−√2 ⋀ 0=√4+√7−√4−√7−√2 ⇒ b=0
c. n. d.
28 sty 19:39
wmboczek: można też zauważyć
4±√7=0,5(1±√7)
28 sty 20:28