Oblicz dlugosc przekatnej deltoidu
magda:

Czworokąt ABCD jest deltoidem. Oblicz długość dłuższej przekątnej DB deltoidu.
28 sty 18:44
Jerzy:
A co od siebie ?
28 sty 18:46
magda:

Dobrze mysle ?
28 sty 19:24
Jerzy:
Dobrze .. wylicz z pierwszego rysynku x i krótszą przyprostokątną: (k)
Potem y i x + y = rozwiązanie zadania.
28 sty 19:28
Jerzy:
Oczywiście po drodze y z drugiego rysunku
28 sty 19:29
Krzysiek:

Ja bym to probowal tak
Trojkat ABC jest trojkatem rownobocznym o boku 4
Majac bok wyliczam sobie jego wysokosc
Trojkat ADC jest trojkatem prostokatnym rownoramiennym ( z rysunku )
Nalezy wyliczyc bok AD tego trojkata ADC
W tym celu rozpatrzmy trojkat BAD
Z tweirdzenia sinusow obliczymy bok x =AD
majac bok x z Pitagorasa wyliczmy dlugosc przekatnej AC
W trojkacie ADC (jako trojkacie prostokatnym rownoramienny )jesgo wysokosc podzieli bok AC na
polowe
Teraz korzystamy z tw o wysokosci opuszczonej z kata prostego na przeciwprostokatna i mamy ze
Masz wysokosc 1 trojkata i drugiego trojkata dodajesz do siebie i masz przekatna DB
28 sty 19:39
Jerzy:
Krzysiek ... po co tyle zachodu w trywialnym zadaniu ?
28 sty 19:40
Eta:

Z trójkątów "ekierek" ; ...........................
|BD|=2(1+
√3)
28 sty 19:43
Krzysiek: Teraz to wlasnie zauwazylem
28 sty 19:43
magda: Pierwszy trójkąt:
sin30 = x/4
1/2 = x/4
x = 2
Z tw. pitagorasa 22 + b2 = 42
4+ b2 = 16
b2 = 12
b = 2√3
Drugi trójkąt:
tg45 = 2√3y
y=2√3
x= 2 y=2√3
x+y=2 + 2√3
Wyszło mi 2 + 2√3, nie wiem czy dobrze.
28 sty 19:44
Jerzy:
Witaj
Eta 
ja mialem ekierkę (90,61,29)
Pozdrawiam
28 sty 19:45
Jerzy:
I widzisz .. sama sobie poradziłaś ...brawo
28 sty 19:46