Oblicz dlugosci
magda:

Przekątna DB prostokątnego trapezu ma długość 12
i jest prostopadła do ramiennia AD. Oblicz długości AB, AD i DC.
28 sty 18:39
Jerzy:
I gdzie problem .. .funkcje trygonometryczne trojkąta prostokatnego.
28 sty 18:41
Mila:
ΔBDA − jest połową trójkąta równobocznego o boku AB.
|AB|=2*12=24
dalej poradzisz sobie?
28 sty 18:44
28 sty 18:44
magda: Sprawdzicie mnie?
|DB||AB| = sin30o
12|AB| = 12
|AB| = 24
|DB||AD| = tg30o
12|AD| = √33
|AD| * √3 = 36 /: √3
|AD| = 36√3
|DC||DB| = cos60o
|DC||12| = 12
|DC| * 2 = 12 /:2
|DC| = 6
28 sty 19:06