| 1 | ||
Ptr= | a*b | |
| 2 |
| 1 | ||
p= | (a+b+c) | |
| 2 |
| 1 | ||
Ptr= | (a+b+c)*r | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||
(a+b+c)*r= | a*b (mnoze prze 2 | ||
| 2 | 2 |
| a*b | ||
r= | ||
| a+b+c |
| 2*a*b | 2*a*b+c(a+b+c) | 2a*b+ca+cb+c2 | ||||
2r+2R= | +c= | = | ||||
| a+b+c | a+b+c | a+b+c |
| 2ab | (a+b)√a2+b2+a2+2ab+b2 | ||
+√a2+b2= | = | ||
| a+b+√a2+b2 | a+b+√a2+b2 |
| a+b+√a2+b2 | ||
=(a+b) | = a+b | |
| a+b+√a2+b2 |
|AC|=b, |BC|=a
Punkty styczności okręgu wpisanego w kąt są jednakowo odległe o d wierzchołka kąta⇔
|CK|=|CM|=r
|AK|=|AL|=x
|BL|=|MB|=y
|AB|=2R=x+y
a+b=2r+x+y⇔
a+b=2r+2R
cnw
| 2ab+√a2+b2*a+√a2+b2*b+a2+b2 | |
= | |
| a+b+√a2+b2 |
| (a+b)2+(a+b)√a2+b2 | ||
| a+b+√a2+b2 |
| (a+b)*[(a+b)+√a2+b2] | |
= a+b | |
| a+b+√a2+b2 |