wielomian
Pierre: (x2−3x)(x2−3x+2)+1=0
Pewnie gdzieś jest wzór skróconego mnożenia 3 stopnia, ale nie mogę go znaleźć
28 sty 18:19
Mila:
(x2−3x)(x2−3x+2)+1=0
x2−3x=t
t*(t+2)+1=0
t2+2t+1=0
(t+1)2=0
t=−1
x2−3x=−1
x2−3x+1=0
Δ=5
dokończ
28 sty 18:22
Adamm: x2−3x=t−1
(t−1)(t+1)+1=0
t2=0
t=0
x2−3x+1=0
28 sty 18:22
Pierre: dziękuję
28 sty 18:23
Pierre: a bez podstawienia dałoby się to rozwiązać? na poziomie liceum
28 sty 18:24
Adamm: aha, czyli podstawienia to nie jest poziom liceum
pierwsze słyszę
28 sty 18:25
Mila:
To przecież jest na poziomie LO.
28 sty 18:26
Pierre: nie o to mi chodziło, wiem o co chodzi w podstawieniu i już rozumiem jak je rozwiązać,
ale zastanawiam się czy jest inny sposób na rozwiązanie tego zadania
28 sty 18:28
Mila:
II sposób
(x2−3x)(x2−3x+2)+1=0⇔
(x2−3x)*(x2−3x)+2*(x2−3x)+1=0⇔
(x2−3x+1)2=0⇔
x2−3x+1=0
28 sty 18:29
Adamm: raczej nie
28 sty 18:29
Pierre: dziękuję
28 sty 18:47