równanie parametryczne prostej
Johny: Znajdź równanie parametryczne prostej przechodzącej przez punkt B=(3,1,2) i równoległej do
prostej
l ; 2x−2y+z−3=0
4x+2y+z+2=0
28 sty 17:21
Jerzy:
1) Wektor kierunkowy szukanej prostej (v→ = n1→ x n2→)
2) Piszemy rownanie szukanej prostej.
28 sty 17:26
Johny: Trochę mi się miesza kiedy się liczy niektóre rzeczy...
jak pomnoże przez siebie wektory dwóch płaszczyzn to dostane wektor prostej równoległej do
prostej przechodzącej przez punkt B?
Jeśli tak to prosta na której jest punkt B będzie miała taki sam wektor jak ta co jest
równoległa do niej więc mając wektor i punkt mogę wyznaczyć równanie?
28 sty 17:38
Jerzy:
Masz podaną prostą w postaci krawędziowej ( przecięcie dwóch płaszczyn)
Iloczyn wektorowy ich wektorów normalnych, to zarazem wektor kierunkowy
tej prostej.
28 sty 17:40
Jerzy:
Prosta do niej równoległa będzie miała taki sam wektor kierunkowy i poprowadź ją
przez punkt B
28 sty 17:41