odległość prostych k i l
student: Witam,
mam kilka pytań odnośnie tego zadania
Obliczyć odległość prostych l i k
l:(x,y,z) = (3,2,2)+t(1,3,2)
k:(x,y,z) = (1,1,1)+t(2,6,4)
Odczytałem proste kierunkowe obu prostych n1=(1,3,2) , n2= (2,6,4)
i potem licząc iloczyn wektorowych, czyli n1*n2 wychodzi mi (0,0,0)...
Co należy dalej zrobić?
28 sty 17:17
Jerzy:
Algorytm:
1) Wybieramy po dowolnym punkcie na obu prostych i tworzymy wektor AB
2) Liczymy objętość równoległościanu zbudownego na wektorach kierunkowych
prostych i wektorze AB
3) Dzielimy objętość równoległościanu przez pole podstawy i dostajemy wysokość,
która jest odległością tych prostych.
28 sty 17:24
jc: Tu akurat mamy proste równoległe.
d=|(1,2,3)x(2,1,1)|/√1+22+32
28 sty 17:27
student: Nie bardzo wiem jak to obliczyć w ten sposób...
2) jak to obliczyć jest jakiś wzór?
Nie da się tego zrobić jakoś na wektorach ?
28 sty 17:29
Jerzy:
Faktycznie .... nie zwróciłem uwagi
28 sty 17:30
Jerzy:
Tutaj mój sposób nie ma zastosowania ( proste są równoległe ).
28 sty 17:31
jc: Jak u Jerzego, tylko patrzysz na równoległobok.
28 sty 17:34
Jerzy:
Przy prostych leżących w jednej płaszczyźnie objętość wyjdzie Ci zero.
28 sty 17:35
Jerzy:
1) Bez zmian
2) Pole równoległoboku
3) Dzielisz pole przez długość podstawy i masz jego wysokość ( odległość prostych )
28 sty 17:37
student: Nie ogarniam.

Mógłbyś mi to proszę rozpisać?
28 sty 17:56
Jerzy:
Czego nie ogarniasz ...wybierz dwa punkty i utwórz wektr AB
28 sty 17:58
student: No właśnie w tym banalnym momencie mam problem. Jak znaleźć te punkty nie posiadając równań
kierunkowych prostych
28 sty 18:12
Jerzy:
Ale masz postać parametryczną ,to weź punkty podane w treści zadania.
28 sty 18:16