macierze, układy równań, parametr
Karolcia: proszę o wskazówkę
x1+2x2+3x3+x4=1
x1+3x2+3x3+4x4=−6
x1+4x2+39x3−17x4=k
wyzancz takie wartosci k aby układ równań posiadał nieskończenie wiele rozwiązań
moze ktoś mi powiedzieć co trzeba spełnić aby układ równań miał tylko jedno rozwiązanie, nie
miał rozwiązania albo posiadał ich nieskończenie wiele
28 sty 16:59
Karolcia: up
28 sty 17:26
jc: Zwyczajnie rozwiązuj i wartość k sama wyjdzie.
28 sty 17:36
KAROLCIA: Chyba nie wyjdzie zeby mial nieskonczenie wiele rozwiazan samo
28 sty 19:40
KAROLCIA: Tylko nie wiemzapomnij od czego to zalezy, chyba od wyznacznika ale nie wiem dokladnie
28 sty 19:41
Omikron: Od wyznacznika tylko jeżeli jest macierz kwadratowa. Wtedy jeżeli detA=0 to układ sprzeczny lub
nieoznaczony, jeżeli det≠0 to jedno rozwiązanie.
28 sty 20:24