Oblicz Granice
Ada: Obliczyć granice funkcji (prawem De L'Hospitala )
x→o
28 sty 16:44
Janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika
28 sty 16:58
Jerzy:
| | sinx−1 | | cosx | | 1 | |
= lim |
| = =lim |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | xsinx | | sinx + xcosx | | 0+0 | |
28 sty 17:02
Janek191:
W liczniku jest sin x − x
28 sty 17:07
Jerzy:
Faktycznie
28 sty 17:10
Jerzy:
To musimy liczyć następne pochodne.
28 sty 17:11
Ada: tak i wyszło mi cosx−1/xcosx podstawiam za x 0 i wychodzi mi 1−1/0 czyli 0 w odp książce też
tak jest tylko chodzilo mi o sam tok czynności
28 sty 17:13
Jerzy:
Ja się po prostu pomyliłem ( w liczniku powinno być sinx − x)
28 sty 17:14
Jerzy:
| | cosx −1 | |
A gdzie Ci wyszło |
| ? |
| | xcosx | |
28 sty 17:15
Jerzy:
Przecież to jest źle !
28 sty 17:16
Ada: bo tam gdzie sie pomyliles sinx−x/xsinx nie liczymy juz dalej pochodnej? tylko podtawiamy
wartosci funkcji?
28 sty 17:19
Jerzy:
Wlaśnie w tym momencie liczymy pocodne, a Ty to zrobiłaś źle.
28 sty 17:21