Oblicz x
mumu: Oblicz x
a=50
b=5
c=0,068
Może ktoś przekształcić po prostu ten wzór na wyliczenie x, bo mam problemy

Z góry dziękuje
28 sty 16:39
Adamm: x>0
a=b*c*x+b*(1−c)*√x
mamy równanie kwadratowe
28 sty 16:42
mumu: No to mamy
bc*x+b(1−c)*
√x−a=0
a równanie kwadratowe to jest x
2+x+N=0
z tego później wychodzi wielomian 3 stopnia
28 sty 17:05
Adamm: tak? pokaż mi jak wychodzi czy wielomian 3 stopnia, chcę to zobaczyć
28 sty 17:10
Adamm: wychodzi ci *
28 sty 17:11
mumu:
bc*x + b(1−c)*√x − a=0 / *x2
bc*x3 + b(1−c) − a*x2=0
takie coś wychodzi...
28 sty 17:14
mumu: mały błąd powinno być:
bc*x3 + b(1−c)*x − a*x2=0
ale dalej nie wiem co z tym zrobić
28 sty 17:48
Adamm: czemu x
2*
√x=x
3
28 sty 17:50
mumu: x2*√x=x
źle musiałeś popatrzeć
x3=x*x2
28 sty 17:54
28 sty 17:56
mumu: niby czemu pada? jak
√x=x1/2
x2*x1/2=x
28 sty 18:02
Adamm: właśnie dlatego
28 sty 18:03
Krzysiek: x2*x1/2= x2+1/2= x ?
28 sty 18:05
mumu: Już widzę ale i tak dalej nie wiem jak x z tego wyliczyć...
bc*x3 + b(1−c)*x3/2 − a*x2=0
28 sty 18:12
mumu: bc*x3 + b(1−c)*x5/2 − a*x2=0
28 sty 18:14
Adamm: zostaw tak jak było
możesz podstawić sobie t=√x
wtedy będziesz miała równanie kwadratowe z którego możesz wyliczyć ile równa się √x
jeśli nie rozumiesz, zacznij robić zadania z potęgowania
28 sty 18:15
mumu:
bc*x+b(1−c)*√x−a=0 t=√x
bc*t2+b(1−c)*t−a=0
0,34t2+4,66t−50=0
Δ=72,66
√Δ=8,5
t=5,65
0,34x+26,33−50=0
0,34x=23,67
x=69,6
Dobrze?
28 sty 18:27