Szereg
Omlet: Proszę zbadać dla jakich x∊R szereg jest zbieżny,warunkowo zbieżny,bezwzględnie zbieżny oraz
rozbieżny.
∑n=1 (2n /(5n *n√n)) * (x−2)n
28 sty 16:30
Adamm: | | 2n | | 2 | |
limn→∞ n√| |
| (x−2)n| = limn→∞ |
| |x−2|= |
| | 5nn√n | | 5n1/n2 | |
| | 2 | |
na to by szereg był zbieżny musi zachodzić |
| |x−2|≤1 czyli |
| | 5 | |
|x−2|≤2,5
−2,5≤x−2≤2,5
−0,5≤x≤4,5
dla x=−0,5 oraz x=4,5 musimy sprawdzić, dla reszty szereg jest zbieżny bezwzględnie
z kryt. Cauchy'ego
28 sty 16:40
Omlet: dla jakiej reszty? dopełnienia zbioru rzeczywistych?
28 sty 17:12
Omlet: ?
28 sty 19:15
Omlet: ?
28 sty 21:02