wyrazenia algebraiczne
wojtek: rozzłoż na czynniki wyrażenie (x2+x−2)2−(x+4)2 a nastepnie rozwiaz rownanie
(x2+x−2)2−(x+4)2=0
28 sty 16:22
Benny: a2−b2=(a−b)(a+b)
28 sty 16:23
wojtek: dzieki
28 sty 16:23
wojtek: (x2+x−2)2 to jest a2
a (x+4)2 to b 2 ?
28 sty 16:25
Jerzy:
Tak.
28 sty 16:26
5-latek:
28 sty 16:26
wojtek: okej dzieki wielkie
28 sty 16:28
wojtek: jak mam rozwiązać
x4+x2 ≥2x to x2=t
t2+t − 2√t ≥0 czy tabelko hornera to zrobic ?
28 sty 16:31
Jerzy:
⇔ x4 + x2 − 2x ≥ 0 ⇔ x(x3 + x − 2) ≥ 0
28 sty 16:34
wojtek:

no właśnie do tego doszedłem i tabelką hornera później mi wyszło
x(x−1)(x
2+x+2) ≥0
x∊(−
∞;0> U <1;
∞)
dzieki za pomoc
28 sty 16:44