Adamm: | | 2 | |
najpierw załóżmy że skończona granica istnieje i wynosi ona g≥ |
| |
| | 3 | |
musi wtedy spełniać zależność
g=
√3g−2 czyli
g
2−3g+2=0
g=1 lub g=2
0≤a
n, oczywista nierówność
1. a
1≤2
2. załóżmy że a
n≤2
3. a
n+1=
√3an−2≤
√4=2
zatem na mocy indukcji a
n≤2 dla każdego n
korzystając z tego że 0≤a
n≤2 spróbujemy wykazać że ciąg jest rosnący
| | −an2+3an−2 | |
an+1−an=√3an−2−an= |
| |
| | √3an−2+an | |
−a
n2+3a
n−2≥0 dla a
n∊<1;2>
zatem funkcja jest rosnąca dla a
n∊<1;2>, korzystając z tego że a
1=3/2 widzimy że ciąg
rośnie, a ponieważ jest również ograniczony, to jest zbieżny do swojej granicy równej 2
(jest ograniczony z dołu przez 3/2)