Granice obustronne
Mariusz: Witam mam taki przykład
xe
1/x
i trzeba zbadac granice w punkcie x=0
zrobilem tak
| | e1/x | |
lim x→0 xe1/x=lim x→0 |
| |
| | 1x | |
| | e1/x−1 | |
lim x→0 |
| +x=1+0=0 |
| | 1x | |
Niestety w odpowiedziach sa granice lewo i prawostronne odpowiednio 0 i +
∞. Dlaczego? Czemu nie
mozna zrobic tak jak ja zrobilem?
28 sty 15:51
Jerzy:
Bo nie umiesz liczyć pochodnych.
| | e1/x*(−1/x2) | |
= lim |
| = lime1/x |
| | −1/x2 | |
28 sty 15:58
Adamm: nie to co napisałeś
28 sty 15:58
Adamm: Jerzy, on nie liczył pochodnych więc nietrafione
28 sty 15:59
Mariusz: adam to co napisales sie zgadza, ale jesli w miejsce twojego x wstawimy 1x to twierdzenie
zadziala chyba tak samo i tez wychodzi 1 tak?
28 sty 16:01
Adamm: nie
| 1 | |
| dąży do ±∞ gdy x dąży do 0 |
| x | |
granica miałaby postać
| | ex−1 | | ex−1 | |
limx→∞ |
| lub limx→−∞ |
| w zależności od tego jaką stronę liczymy |
| | x | | x | |
28 sty 16:03
Mariusz: rozumiem, czyli Hospital?
28 sty 16:08
Adamm: możesz użyć Hospitala tylko pamiętaj kiedy można go użyć
28 sty 16:09
Jerzy:
Patrz15:58 ( reguła H )
28 sty 16:09
Adamm: nie patrz na to co napisał Jerzy, on nie pamiętał kiedy można użyć reguły Hospitala,
dlatego
napisał tak a nie inaczej
28 sty 16:12
Mariusz: Moge uzyc przy lewostronnej i wychodzi 0, a co z prawostronna?
28 sty 16:12
Adamm: przy lewostronnej właśnie nie możesz...
28 sty 16:14
Mariusz: a jednak chyba nie
28 sty 16:14
Jerzy:
| | ∞ | |
Czemu tak twierdzisz Adamm ? ...mamy |
| |
| | ∞ | |
28 sty 16:14
Mariusz: uzylem przy prawostronnej i wychodzi +∞, a jak z lewa poradzic?
28 sty 16:15
Mariusz: w lewo mamy 0/niesk
28 sty 16:15
Adamm: x→0 oraz e1/x→0 więc granica to 0
28 sty 16:16