Równanie trygonometria
x: Jak rozwiązać takie równanie?
cosx = −sinx
28 sty 15:50
Adamm: przekształć −sinx oraz cosx tak żeby dostać równanie sin(y)=sin(z) wtedy masz
y=z+2kπ lub y=π−z+2kπ przy czym k∊ℤ
28 sty 15:54
Jerzy:
⇔ cosx = cos(90 + x)
28 sty 15:56
x: Ale czy stosując
cosx = cos(90 + x)
to nie ograniczam x∊(0;90) i czy to nie przeszkadza w rachunkach ?
28 sty 16:04
Jerzy:
Nie przeszkadza.
x = 90 + x + 2kπ lub x = −(90 +x) + 2kπ
28 sty 16:05
x: x = 90 + x + 2kπ lub x = −(90 +x) + 2kπ
0= 90 + 2kπ lub 2x = −90 +2kπ
sprzeczność lub x = −45 + kπ
28 sty 16:10
x: analogicznie:
tgx = ctgx
tgx = tg(3π/2 − x)
x = 3π/2 − x + kπ
x = 3π/4 + kπ/2
Tak?
28 sty 16:13
x: cos(2x) = −sin(x)
cos(2x) = cos(3π/2 + x)
2x = 3π/2 + x + 2kπ lub 2x = −(3π/2 + x) + 2kπ
x= 3π/2 + 2kπ lub 3x = −3π/2 + 2kπ
lub x = −π/2 + 2kπ/3
28 sty 16:19
x: Może ktoś to sprawdzić?
28 sty 16:19
Jerzy:
Nie..
| | 1 | |
tgx = ctgx ⇔ tgx = |
| ⇔ tg2x = 1 |
| | tgx | |
28 sty 16:20
x: a dlaczego nie wyszedł mi dobry wynik z tgx = ctgx robiąc tym wcześniejszym sposobem?
28 sty 16:25
Jerzy:
a skąd masz tgx = tg(3π/2 − x) ?
28 sty 16:27
x: ctgx = tg(3π/2 − x) ze wzorów redukcyjnych
28 sty 16:29
x: tgx = ctgx
ctgx = tg(3π/2 − x)
tgx = tg(3π/2 − x)
28 sty 16:32
Jerzy:
Gdzie znalazłes takie wzory ?
28 sty 16:34
28 sty 16:37
Jerzy:
Dobra ... to ja źle spojrzałem
28 sty 16:38
x: Widzi ktoś błąd w zapisie albo rozumowaniu?
28 sty 16:53
Jerzy:
16:13 ... OK
28 sty 17:13
x: a 16.19 dobrze czy źle?
28 sty 17:31
Jerzy:
OK
28 sty 17:34