Trygonometria
Tomek : Ktoś wie jak rozwiązać ta nierówność?
tgk − ctgk > 2/√3
28 sty 15:42
Jerzy:
Podstawiłbym: tgx = t
28 sty 15:42
Tomek : A co wtedy zrobić z ctg?
28 sty 15:46
28 sty 15:47
Tomek : t − 1/t − 2/√3>0 tak?
28 sty 15:50
Jerzy:
Tak.
Możesz też inaczej:
⇔ tgx − tg(90−x) = 2/√3
I zastosuj wzór na różnicę tangensów.
28 sty 15:53
Tomek : Zrobiłem tym pierwszym sposobem wyszło mi t1= 3/√3 t2=−√3 czy jest do dobre rozwiązanie ?
28 sty 15:56
Jerzy:
Nie liczę, ale patrząć na wyniki, to chyba tak:
| | √3 | |
tgx = |
| lub tgx = −√3 ..... znane kąty . |
| | 3 | |
28 sty 15:59