Wyznacz pole trójkąta znając długość jednego boku i kąty do niego przyległe.
not4you:

Wyznacz pole trójkąta znając długość jednego boku i kąty do niego przyległe.
5-latek:

Zazwyczaj w trojkacie naprzeciew boku a lezy kąt α boku b kąt β a naprzeciw boku c kat γ
mamy dany bok c i katy α i β
y= 180
−(α+β)
Bedziemy korzystac z tweiedzenia sinusow wiec
sinγ= sin(180
o−(α+β)= sin(α+β) ( z ewzorow redukcyjnych
c | | a | | c*sinα | |
| = |
| ⇒a= |
| |
sin(α+β) | | sinα | | sin(α+β) | |
P
tr= 0,5*a*c*sinβ
Podsatwiaj i licz