w parabolę o równaniu y=4-x^2 wpisano prostokąt
quest:

W parabolę o równaniu y = 4 − x
2 wpisano prostokąt, w sposób przedstawiony na rysunku.
Znaleźć wymiary prostokąta, który ma największe pole.(sorry za rysunek ale nie ogarniam
rysowania
28 sty 14:49
Jerzy:

P = 2x*y = 2x(4 − x
2) ... i szukasz maksimum.
28 sty 14:53
quest: Wyszło mi maksimum (1,8) to dobrze?
28 sty 15:24
Jerzy:
Co to znaczy (1,8) ?
28 sty 15:28
quest: f max Df x(1,8)
28 sty 15:31
Jerzy:
Jakie wymiary ma maksymalny prostokąt ?
28 sty 15:32
quest: ja to wyliczyłem z monotoniczności pochodnych

to chyba źle mam
28 sty 15:33
Jerzy:
Ty nie rozumiesz, co robisz.
Pochodna zeruje si e dla: x = 1 , czyli dla x = 1 funkcja osiaga maksimum
f(1) = 2*1*(4−1) = 6
Zatem prostokąt o maksymalny polu ma boki: a = 2x = 1 oraz b = y = 6
28 sty 15:39
quest: To dobrze liczyłem to wyszło mi te x=1
28 sty 15:39
Jerzy:
Tylko nie potarfiłeś wyciągnąć wniosków.
28 sty 15:40
quest: rozwiązanie złe, popełnili Panowie błędy przy liczeniu pochodnych. Poprawny wynik a=4/√3 i
b=8/3
4 lut 04:04
Jolanta: P=8x−2x
3
Pochodna=8−6x
2
6x
2−8=0
f(x)=4−x
2
4 lut 20:16
.:
Quest− pochodna to ty liczyłeś, a nie my.
Fakt, faktem − nikt nie sprawdził czy dobrze policzyłeś, ale to już insza inszość.
4 lut 20:36