2n | ||
załóżmy masz limn→∞ | ||
n |
2x | ||
granica limx→∞ | istnieje i można obliczyć ją za pomocą reguły l'Hospitala | |
x |
2an | ||
ponieważ ta granica to jedynie limn→∞ | dla każdego ciągu an→∞ | |
an |
1 | ||
Co innego coś takiego | − n2. | |
(sin 1/n)2 |
an2−sin2(an) | |
an2sin2(an) |
x2−sin2x | x2 | x2−sin2x | |||
limx→0+ | = limx→0+ | ||||
x2sin2x | sin2x | x4 |
(x2−sin2x)''' | sin(2x) | 1 | |||
= | → | ||||
(x4)''' | 6x | 3 |
1 | 1 | |||
zatem limn→∞ | −n2 = | |||
sin2(1/n) | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |