Pochodna funkcji
Anka: Witam, pomoże ktoś obliczyć pochodna ?
f(x)=x*√1−x2
28 sty 14:26
28 sty 14:27
Anka: i później jak z tego obliczyć eksrema
28 sty 14:36
Jerzy:
Poszukać miejsc zerowych pochodnej i sprawdzić, czy zmienia ona znak w tych punktach.
28 sty 14:37
Anka: a mogłabym prosić krok po kroku jak obliczyc pochodna i pozniej mimejscaa zerowe
28 sty 15:06
Jerzy:
Uatalamy dziedzinę: 1 − x
2 ≥ 0 ⇔ x ∊ [−1,1]
Pochdną liczymy korzystająć ze wzoru na pochodną iloczynu:
(f*g)' = f'*g + f*g'
Przekształcamy pochodną, aby poszukać jej miejsc zerowych:
| | √2 | | √2 | |
Miejsca zerowe: x1 = − |
| lub x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Funkcja zmienia znak w tych punktach , więc są ekstrma
f
min dla x
1
f
max dla x
2
28 sty 15:21