Równanie stycznej
Ada: Znaleźć równanie prostej stycznej do fukcji f: lR→lR określonej wzorem f(x)=√x2+1 w punkcie
Xo=1
28 sty 13:37
52: Najpierw musisz policzyć pochodną funkcji f(x)=√x2+1
28 sty 13:44
Ada: Tak wyszło mi 1/{2√x2+1} nastpępnie licze Y0? wszło mi √2?
28 sty 13:48
Ada: w sumie mam całe zadanie jakbyś mógł mi wynik podać jaki ci wyszedł dla prównania bo nie jestem
pewna. czy ok
28 sty 13:50
28 sty 13:53
Metis: Styczna to prosta y=ax+b
Wiemy, z geo. int. pochodnej, że a=f'(x
0) , gdzie x
0=1
Liczymy pochodną f(x)=
√x2+1
| | 1 | | √2 | |
I liczymy f'(1)= |
| = |
| =a |
| | √2 | | 2 | |
Aby obliczyć b szukamy współrzednych punktu stycznosci:
f(1)=
√2
i wstawiamy do rów. stycznej:
Oblicz b .
28 sty 13:57
Ada: Dziękuje
28 sty 13:58
Jerzy:
Styczna: y = f'(x
o)(x − 1) + f(1)
| | √2 | | √2 | | √2 | |
y = |
| (x − 1) + √2 = |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 sty 14:01