Macierz, wektory wlasne
xY: Wyznaczyć wartości a i b∊ℛ , dla których podane wektory są wektorami własnymi macierzy A.
Sprawdzic czy otrzymana macierz jest diagonalizowalna.
1 2 −6
A = 2 4 −3 v1 = (2,−1,0)T v2 = (1,2,0)T
a b 5
Nie za bardzo wiem jak sie za to wziąć, więc proszę o jakiś schemat działania. Zacząłem od
odjecia lambdy od przętnej, chcialem znalezc wielomian charakterystczny i co dalej?
Z góry dzięki
28 sty 13:35
b.: możesz znaleźć jego pierwiastki
ale tutaj trzeba było sprawdzić, czy konkretne wektory są własne, oblicz więc Av1 i sprawdź,
czy równa się av1 dla pewnego a∊R
28 sty 13:40
b.: sorry, nie popatrzyłem dokładnie, sprawdź, jak trzeba dobrać a,b, żeby Av1 = α v1 dla pewnego
α∊R
28 sty 13:41
xY: Dzięki dzięki
wyszło mi a=0 b=0 i dwie sprawy:
jak sprawdzic diagonalizowalnośc?
co stoi za takim sposobem rozwiązania tego? chce to zrozumieć skąd sie bierze, więc jesli bys
mogl/mogla jakos to wyjasnic
będę wdzięczny
28 sty 14:02