zespolone
Dawid: Jak to dokończyć?
| | (1+i)20 | |
(z + 1 − 2i)4 + |
| = 0 |
| | (1−i√3)9 | |
| | (1+i)20 | |
wyliczyłem, że: |
| = 2ei8π = 2 |
| | (1−i√3)9 | |
i dalej nie za bardzo wiem jak to ruszyć
28 sty 12:22
Dawid: dobra już sobie poradziłem
28 sty 12:47
Dawid: podstawiłem w = (z + 1 −2i)2 obliczyłem w1 = √2i, w2 = −√2i
dalej podstawiłem za t = z +1 − 2i i obliczyłem t1/2 = +− 4√2√i
oraz t3/4 = +− i4√2√i, następnie do każdego podstawiałem
x − iy +1 −2i i porównywałem części rzeczywiste i urojone. Dobrze?
28 sty 12:54