Dla jakiej wart. par. m równanie ma 4pierwiastki
Linh: Mógłby mi ktośpomóc w rozwiązaniu zadania?
x4+mx2+(m+2)
dla jakiej wartości parametru m równanie posiada 4pirwiastki
podstawiłem pod x2=t
wyszło mi równanie kwadratowe... i dalej nie wiem co mam robić ?
16 sty 16:54
jo: Musisz rozwiązać to równanie kwadratowe które Ci wyszło dzięki podstawieniu. Napisz jakie m Ci
wyszło.
16 sty 17:46
Julek:
posiada 4 pierwiastki ⇔ Δ> 0 dla t2 + mt + m + 2, gdzie t=x2 ⋀ t>0
16 sty 17:50
Bogdan:
To nie wystarczy.
Równanie ax
4 + bx
2 + c = 0 posiada 4 pierwiastki wtedy gdy po równanie at
2 + bt + c = 0,
gdzie t = x
2, posiada 2 rozwiązania dodatnie. Trzeba wiec przyjąć i rozwiązać 4 założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
Do odpowiedzi należy wziąć iloczyn (część wspólną) przedziałów podanych czterech zależności.
16 sty 18:11
Linh: właśnie ten drugi warunek jakoś mi dziwnie wychodzi... ?
t2+mt+m+2
Δ > 0
m2−4m−8>0
i wychodzi mi:
policzyłem Δm=48 √Δm=4√3
m1=2−2√3 m2=2+2√3
no i co mam zrobić ? ? co z tą deltą dalej ? mam podstawić m1,m2 pod m w tej nierówności:
m2−4m−8>0 ?
16 sty 20:08