Algebra
JJ: Zbadać, które z następujących podzbiorów R2 lub R3 są podprzestrzeniami wektorowymi.
Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy wykonałem poprawnie zadanie ?
A = { (x,y,z) : x2 + y2 ≥ 0 }
u = (x1, y1, z1) ∊ A : x12 + y12 + z12 ≥ 0
v = (x2, y2, z2) ∊ A : x22 + y22 + z22 ≥ 0
u + v = (x1 + x2, y1 + y2, z1 + z2) ∊ A ⇔ (x1 + x2)2 + (y1 + y2)2 ≥ 0
L = x12 + y12 + z12 + x22 + y22 + z22 + 2*x1*x2 + 2*y1*y2
I tutaj pojawia się problem jak to zinterpretować.
Czy wystarczy zapisać x12 + y12 + z12 ≥0 i x22 + y22 + z22 ≥ 0, natomiast nie
wiemy jaki będzie znak całego wyrażenia po dodaniu 2*x1*x2 + 2*y1*y2, zatem nie jest to
podprzestrzeń.
Chyba, że jest możliwość aby udowodnić, że będzie to ≥ 0, ewentualnie nie będzie szukając jakiś
kontrprzykładów ?
28 sty 11:12
b.: Zastanów się może, dla jakich x,y,z rzeczywistych zachodzi nierówność x2+y2≥0.
28 sty 11:40
JJ: Ojj, wkradł się błąd. Przy wektorku u, v i na dole po frazie "Czy wystarczy zapisać.." nie
powinno być tej współrzędnej "zetowej".
Dla każdych x,y,z zachodzi ta nierówność, ale co nam ta wiedza daje ?
28 sty 13:42
JJ: H = { (x,y) : y=−1}
u = (x1, y1) ∊ H więc y1=−1
v = (x2, y2) ∊ H więc y2=−1
u+v = (x1+x2, y1+y2) ∊ H ⇔ y1 + y2 = −1
L = y1+y2 = −1−1 = −2 ≠ −1 → Podany zbiór podprzestrzenią nie jest. Dobrze ?
28 sty 14:09
JJ: 11:12
(x1 + x2)2 + (y1 + y2) zawsze będzie większe lub równe 0, niepotrzebnie korzystałem ze
wzoru skróconego mnożenia wprowadzając niepotrzebny zamęt. Czy mam rację ?
Jeżeli tak to teraz sprawdzam, czy zbiór A jest zamknięty ze względu na mnożenie.
(α*x1)2 + (α*y1)2 ≥ 0 → jest to prawda dla każdej α∊R
Z tego, że u + v ∊ A oraz α * u ∊ A wynika również, że wektor zerowy (0,0,0) również musi
należeć do tego zbioru, więc zbiór A jest podprzestrzenią wektorową.
Czy jest to poprawne rozwiązanie ?
28 sty 15:31
JJ: .
28 sty 18:23