Rachunek prawdopodobieństwa - zdarzenia niezależne
sparrow: Zdarzenia A1, A2 i A3 są niezależne, P(Ai) = 1/2i dla i = 1, 2, 3. Wyznaczyć P(A3 − (A1 ∪
A2)).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Robię tak i wychodzi mi ujemne prawdopodobieństwo:
P(A1)=1/2
P(A2)=1/4
P(A3)=1/8
P(A1 ∪ A2)=P(A1)+P(A2)−P(A1 ∩ A2)
P(A1 ∩ A2)= P(A1)*(P(A2)=1/2*1/4=1/8
P(A1∪A2)=1/2+1/4−1/8=4/8+2/8−1/8=5/8
P(A3 − (A1 ∪ A2))=1/8−5/8=−1/2
Będę wdzięczny za wskazanie błędu w moim rozumowaniu i poprawne rozwiązanie zadania.
Pozdrawiam.
28 sty 01:40