funkcje
Bartek: O funkcji f wiadomo, że f(3)=−4 oraz f(−2)=3. Funkcja g ma wzór g(x)=f(x+5)−10. Podaj wartości
funkcji g dla argumentu (−2) oraz argument dla którego funcncja g przyjmuje wartość (−7).
Prosze o pomoc
27 sty 22:52
Eta:
funkcja f liniowa
to f(x)=ax+b
| | 7 | | 1 | |
−4=3a+b i 3= −2a+b ⇒ a= − |
| i b= |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 7 | | 84 | |
g(x)= a(x+5)+b −10 ⇒ g(x)=− |
| x− |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | −7 | | 84 | |
g(x)= 7 ⇒ |
| x− |
| =7 /*5 ⇒ −7x=119 ⇒ x= −17 |
| | 5 | | 5 | |
28 sty 00:12
Eta:
Poprawiam : g(x)=
−7
| | −7 | | 84 | |
|
| x− |
| = −7 /*5 ⇒ −7x−84= −35 ⇒ x= −7 |
| | 5 | | 5 | |
28 sty 00:17