granica
lolek: | | x | |
Oblicz granice ( zadania ma szerszy zakres bo jest o asymptotach f(x) = x+ ln |
| ) |
| | x+2 | |
| | x | | x | | 1 | |
lim (x+ ln |
| − x) → lim ln |
| → ln |
| → ln0 → −∞ (źle powinno być zero ) |
| | x+2 | | x+2 | | x | |
x−>
∞
Co robie źle ?
27 sty 22:21
Jerzy:
Zacznij od tego,że Twoja funkcja to: f(x) = x + lnx − ln(x+2)
27 sty 22:24
lolek: − ?
27 sty 22:25
Jerzy:
Czego nie rozumiesz ?
27 sty 22:26
lolek: skąd tam się wziął "−" f(x) = x + lnx − ln(x+2) nie powinno być ":" rozumiem że dążysz do tego
żeby użył
Hospitala
27 sty 22:28
lolek: a nie dobra już wiem sorki
27 sty 22:29
lolek: nie mam pomysłu ...
27 sty 22:37
Jerzy:
Jaką masz treść zadania ?
27 sty 22:38
lolek: | | x | |
wyznacz asymptoty f(x) = x+ ln |
| |
| | x+2 | |
D = (−
∞,−2)∪(0,
∞)
asymptota
a =1
b ?
27 sty 22:42
jc: Lolek, czy w takim zwykłym zadaniu musisz używać własnej notacji?
Co oznacza zapis lim (...) →lim (...) →lim (...) → ln 0 →−
∞
| | x | | x | | x | |
lim (x + ln |
| − x) = lim ln |
| = ln lim |
| = ln 1 = 0 |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
x→
∞
27 sty 22:48
lolek: Tak po prostu tak było szybciej , poza tym chyba dzisiejszy dzien i robienie tych zadań nie ma
sensu
| | 1 | |
bo z uporem maniaka wychodzą mi głupoty w postaci ln |
| dziękuje za pomoc |
| | x | |
27 sty 22:53