z parametrem
Amo: Dla jakich wartosci parametru a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W
(x),jesli:
W (x) = x
4 + (a+b)x
3 + (a − b)x
2 −6x+ 9 , r=3
Prosze o szczegolowe wytlumaczenie
27 sty 21:48
Amo: Up
27 sty 21:53
xaxaxa: Dla różnych
27 sty 21:59
Amo: Ale jak to zaczac i rozwiazac?
27 sty 22:01
Jerzy:
Potrafisz liczyć pochodne ?
27 sty 22:11
Amo: Nie potrafie
27 sty 22:31
Jerzy:
To dzielisz wielomian W(x) przez (x − 3)2 i tak dobierasz a i b, aby reszta = 0
27 sty 22:32
Jerzy:
Jeśli byś umiał, to rozwiąznie jest prostsze:
W(3) = 0 i W'(3) = 0
27 sty 22:34
Amo: Czemu do kwadratu? x−3 ?
27 sty 23:01
Jerzy:
Bo: x = 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym.
27 sty 23:02